Συνέντευξη του Προέδρου του ΔΣ της Ε.Ο.Ε. κου Τρύφωνα Ρότσου
Μετά τη λήξη του 54ου Πανελλήνιου Οφθαλμολογικού συνεδρίου, θελήσαμε να επικοινωνήσουμε με το Πρόεδρο του ΔΣ της ΕΟΕ , κύριο Τρύφωνα Ρότσο, ώστε να μας μεταφέρει όλη την εμπειρία του και την προσπάθεια της ΕΟΕ τα 2 τελευταία χρόνια.
Μαρία Μόνου: Kύριε Ρότσο καλησπέρα σας. Μπορείτε να μας μεταφέρετε την δραστηριότητα και την προσπάθειας σας ως πρόεδρος της ΕΟΕ τα δύο τελευταία χρόνια;
Τρύφων Ρότσος:
Όλο το ΔΣ της ΕΟΕ προσπάθησε κάτω από αντίξοες συνθήκες αυτή τη διετία να υπηρετήσει όσο καλύτερα μπορούσε, τους Έλληνες οφθαλμιάτρους.
Σε ότι αφορά την εκπαίδευση δημιουργήσαμε την πλατφόρμα Eye Learning, ώστε να προσφέρονται τα μαθήματα σε όλους τους οφθαλμιάτρους σε όλη την Ελλάδα και θεσπίσαμε βραβεία για τους πρωτεύσαντες στις εξετάσεις των μαθημάτων.
Διοργανώσαμε αρκετά ενδιαφέροντα webinars αλλά και τις κλασσικές εκπαιδευτικές μας εκδηλώσεις ( οφθαλμόραμα κτλ) σε όλη την διετία.
Προχωρήσαμε στην δωρεάν παροχή σε όλα τα μέλη μας ,του One Network from American Academy, ενός δικτύου που συμπεριλαμβάνει άνω των 20 περιοδικών, χιλιάδες άρθρα και παρουσιάσεις , άτλαντες και εγχειρίδια οφθαλμολογίας, προσομοιωτές ( retina , strabismus simulators ), πλατφόρμες ελέγχου ικανοτήτων (cataract master etc) και γενικά ότι θα ενδιέφερε τον οφθαλμίατρο που θέλει να εξελιχθεί.
Επίσης προχωρήσαμε σε συμφωνία με άλλες εταιρίες ( Γαλλική, Βελγική , Education UK) και δημιουργήσαμε το ΑΟP Academy που ήδη έχει διενεργήσει τρία διεθνή webinars και ετοιμάζεται για το συνέδριό του.
Συνεχίσαμε τις εξετάσεις για την υποτροφία Γραγουδά.
Σε ότι αφορά το infrastructure της Εταιρίας, σχεδιάσαμε τον καινούργιο ιστότοπο , ο οποίος είναι πολύ πιο φιλικός στην χρήση με πολλές νέες περιοχές και παροχές, στον οποίο ανεβάσαμε και όλα τα μαθήματα δημιουργώντας μία μόνιμη βιβλιοθήκη οφθαλμολογίας. Σας καλούμε να τον επισκεφθείτε και να σχολιάσετε. Επίσης ανακαινίσαμε τα γραφεία μας και εισαγάγαμε την Εταιρία στα social media.
Στηρίξαμε τα μέλη μας την δύσκολη αυτή διετία ( παροχή προστατευτικής ασπίδας σχισμοειδούς λυχνίας σε όλα τα μέλη) και ως εταιρία ήμασταν συνομιλητές των επίσημων φορέων και του Υπουργείου Υγείας σε οτιδήποτε αφορούσε την Οφθαλμολογική Κοινότητα ( άμεση έκδοση πρωτοκόλλων λειτουργείας των Οφθ. Ιατρείων για τις προφυλάξεις από την πανδημία, συστάσεις που έγιναν αποδεκτές για την λειτουργία τακτικών ιατρείων και χειρουργείων κα)
Θεωρώ ότι όλο το ΔΣ κατέβαλε κάθε προσπάθεια ώστε η Εταιρία να ανταποκριθεί στο ρόλο της απέναντι στην Οφθαλμολογική Κοινότητα.
Μαρία Μόνου: Οργανώσατε με επιτυχία και το 1ο δια ζώσης ιατρικό συνέδριο στην Ελλάδα μετά από τόσο καιρό και συγχαρητήρια για αυτό. Ποιος ήταν ο παλμός του συνεδρίου;
Τρύφων Ρότσος :
Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι και χαρούμενοι που κατορθώσαμε και διοργανώσαμε το Πανελλήνιο Συνέδριό μας, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα και τα ανάλογα ΦΕΚ.
Μετά από δύο έτη ήταν φανερή η ανάγκη όλων των συναδέλφων για την δια ζώσης ανταλλαγή απόψεων, που δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Η προσέλευση των Συνέδρων (άνω των 800) υπερέβη κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη.
Όλοι οι σύνεδροι ήταν καλοπροαίρετοι και δεν στάθηκαν στις δυσκολίες που παρουσίαζαν τα σωστά πρωτόκολλά και οι αναγκαστικοί περιορισμοί.
Οι αίθουσες ήταν γεμάτες (με τον αριθμό που επιτρεπόταν) και η παρακολούθηση συνεχής.
Ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις και τα τελευταία επιστημονικά νέα σε κάθε υποειδικότητα.
Υπήρχε ενθουσιασμός και θετικός παλμός σε όλους μας, καθώς καταφέραμε να βρεθούμε και να ανταλλάξουμε τις επιστημονικές μας απόψεις μετά από τόσο καιρό.
Θεωρώ ότι ήταν ένα άκρως επιτυχημένο συνέδριο αλλά αυτό μένει στους συμμετέχοντες να το κρίνουν.
Μαρία Μόνου: Ποιο νομίζετε ότι είναι το μέλλον στην διάγνωση ή θεραπεία στον χώρο σας; Υπήρχαν παρουσιάσεις με αυτή την προοπτική στο συνέδριο;
Τρύφων Ρότσος :
Η οφθαλμολογία είναι μία ειδικότητα της Ιατρικής που βαδίζει χέρι χέρι με την τεχνολογία. Τόσο σε διαγνωστικό όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας (διαγνωστικά μηχανήματα, επεμβατικά μηχανήματα κτλ) και της φαρμακολογίας μας επιτρέπει να παρέχουμε πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους Έλληνες ασθενείς. Πολλές από τις νέες αυτές τεχνολογίες παρουσιάστηκαν στο Συνέδριό μας, τόσο από συναδέλφους, όσο και από τις εταιρίες του κλάδου.
Μαρία Μόνου: Όσον αφορά την οφθαλμολογία στην Ελλάδα, ποιος τομέας νομίζετε ότι υπερτερεί, ο δημόσιος ή ο ιδιωτικός;
Τρύφων Ρότσος :
Είμαστε στην πολύ καλή θέση να διαθέτουμε στην χώρα μας εξαιρετικού επιπέδου Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα Οφθαλμολογίας που παρέχουν εξαιρετικές υπηρεσίες (updated and state of the art) στους Έλληνες ασθενείς, σύμφωνα με τα τελευταία πρωτόκολλα και χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις σε σύγκριση με οποιοδήποτε σύστημα υγείας του εξωτερικού. Στην πραγματικότητα στην Οφθαλμολογία δεν έχουμε να ζηλέψουμε κάτι από το εξωτερικό και ο Έλληνας ασθενής λαμβάνει τις απαραίτητες θεραπείες σε ποιότητα και χρόνο μεγαλύτερου του μέσου ευρωπαϊκού.
Ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας δεν ανταγωνίζονται, αλληλοσυμπληρώνονται και δυναμώνουν ταυτόχρονα, κάτι το οποίο οδηγεί σε ιδιαίτερα αισιόδοξη στάση για το μέλλον της Οφθαλμολογίας στη χώρα μας και το μέγιστο κέρδος για τον Έλληνα Οφθαλμολογικό Ασθενή.
Ευχαριστούμε πολύ τον Κύριο Ρότσο για την συνομιλία και του ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλες τις δραστηριότητές του!
Μαρία Μόνου
Υπεύθυνη Πωλήσεων
Minopta